Sänggavel av ask och rotting

Att göra en ritning är alltid tidsbesparande, oavsett hur enkelt projektet är. Min filosofi är att i snickeriet skall man utföra, därför skall ritningen och kaplistan vara färdig innan man går in i snickeriet. Det kan även ha och göra med att jag har två små barn och jag vill vara effektiv när man väl kommer loss. Skärmklippen nedan är från SketchUp. Som medlem i snickerikollektivet finns tillgång till dator med SketchUp så man kan göra ritningar själv.

Obs! Bilder nedan är från mitt privata snickeri på landet och ej bilder från Snickerikollektivets lokaler

Måttet mellan underliggare och överliggaren är fast, det är efter höjden på rottingen
Sänggaveln med sängen i grova mått
Ingen kaplista i detta lilla projekt, endast mått på en skärmdump
Bitarna har kapats, och limmas här med hjälp av ”Pipe Clamps” inköpta i USA. Dessa tvingfästen är vanliga i USA och fästes på 3/4″ (19 mm) rör. Svenska sprinklerrör i detta fallet. Fördelen med dessa är att man kan gå till rörmokaren och få rören i den längd man själv vill , och väldigt billigt. Själv köpte jag 5 st rör 2,8 m långa för ca 800 kr.
Klämlister som skall klämma fast rottingen passas in på baksidan av sänggaveln i urfrästa de urfrästa spåren.
Här finns flera skolor, men jag valde att blötalägga rottingen i ca 5-8 minuter för att få den mer medgörlig
Fästa rotting är svårt, och kan vara lite frustrerande..
Efter att listerna har monterats, och rottingen är så pass rak den kan bli (det var ändå första gången) så är sänggaveln klar!
Klart! När rottingen blötläggs sväller den, vilket innebär att den krymper när den torkar, vilket resulterar i att rottingen blir spänd.

Verktyg som användes i detta projekt: Planhyvel, rikthyvel, justersåg, fräs, bandsåg, oscillerande slipmaskin & festool domino

Vill du hyra din egen plats i ett snickeri? Tveka inte att göra en intresseanmälan under kontakt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *