Skärbräda av ändträ och med ränna

En redig bit svensk ask som skall rikthyvlas, sedan planhyvlas för att sedan kapas upp i lameller om 40x40mm
Nu skall lamellerna roteras kring långsidan 90 grader och limmas ihop till en skiva, för att sedan kapas i andra ledden och en gång till
Nu pusslas den ihop efter hur man vill att den skall se ut, efter det limmas den för sista gången
Här är skärbrädan efter 7 års användande.

Om man vill att en skärbräda skall hålla med tiden gör man bäst i att placera fibrerna i skärbrädan stående. Skär man på en skärbräda medliggande fibrer. När du skär med kniven så skär du av fibrerna. För att den skall se som ny ut så måste du slipa bort de trasiga fibrerna och olja in den igen. När du ställer fibrerna upp, som i detta fall så blir det som att köra ned kniven bland massa tunna hårstrån, vilket innebär att de endast separerar tillfälligt. Om du applicerar olja med jämna mellanrum och tar hand om din skärbräda kommer fibrerna återställas och skärbrädan kommer se ny ut.

Maskiner som används i detta projekt: Rikthyvel, planhyvel, justersåg, plano limpress, oscillerande slipmaskin, handöverfräs & kantputs

Bor du till i Stockholm och vill komma igång med att snickra som hobby? Vi på snickerikollektivet hyr ut platser till hobbyister som vill lära sig, eller behöver en plats för att snickra. Skriv till oss under Kontakt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *